Tijdens onze gratis consult, krijgen wij vaak de vraag hoe het zit met acne en voeding. Hoe handig zou het zijn als een dieet jouw klachten als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. Maar zo simpel is het helaas niet. De meeste mensen hebben alle mogelijke diëten gevolgd, en helaas zonder resultaat. Ook beweringen die rondgaan over acne en suiker kloppen niet altijd.
Over puistjes en voeding schrijft de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie het volgende:
“Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten klachten zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met ontstekingen en puistjes. Nader kwalitatief beter opgezet onderzoek (gerandomiseerd en geblindeerd) is nodig om exactere uitspraken te kunnen doen wat betreft de waarde voor een acne patiënt in het volgen van een bepaald voedingspatroon.”
Mijn ervaring is dat sommige mensen merken dat hun klachten erger worden na het eten van bijvoorbeeld varkensvlees, chocolade, te veel zuivel of producten met een hoge glycemische index. Maar helaas is het voor deze mensen ook niet zo dat wanneer zij bijvoorbeeld géén chocolade meer eten, er ook helemaal geen puistjes meer zijn. En de meeste personen daarentegen kunnen álles eten zonder last te krijgen van puistjes.