Wat is acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden. De talgklier mondt uit in een haarzakje en via de uitvoergang kan de talg over de huid afvloeien. Als de uitvoergang verstopt raakt ontstaan er puistjes. Bij de een blijft het bij enkele onopvallende puistjes, de ander heeft last van het gehele gezicht, rug of borst. Het komt vaak voor in de puberteit en bij hormonale schommelingen maar kan zich op alle leeftijden voordoen. In vele gevallen zorgt het voor onzekerheid of schaamte gevoelens.

Er bestaan verschillende vormen acne. Bijna iedereen heeft wel eens een lichte vorm van acne gehad en kan zich goed voorstellen hoe cosmetisch storend het is. Onze HBO geschoolde huidtherapeuten staan voor jou klaar met de beste medische peelings en apparatuur om jouw huid van acne af te helpen. Dit wordt ook wel acne therapie genoemd. 

Acne

Acne
Oorzaken

Hierbij is er sprake van een ontstekingsreactie rondom de haar / talgfollikel. De oorzaak is een ingewikkeld proces van factoren. Drie zaken spelen eigenlijk altijd een belangrijke rol: een verhoogde talgproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang (bijvoorbeeld afschilferende huidcellen die zich in de klieren ophopen) en een bacterie: de Propioni Acnes bacterie.

Dat puistjes vooral in de pubertijd voorkomen, is omdat hormonen invloed hebben op de talgklieren: die gaan meer talg produceren. Toch kan je ook op latere leeftijd acne hebben of ontwikkelen. Of je het krijgt is voor een deel genetisch bepaald, maar het kan ook komen door het gebruik van anticonceptie, zoals de mirenaspiraal.

Acne
Wat kun je het beste niet doen 

Dit is misschien wel de meest bekende én meest voorkomende huidaandoening. Het komt niet alleen in de puberteit voor, want één op de tien vrouwen heeft of ontwikkelt het ook op latere leeftijd. De belangrijkste tip is dat je echt niet aan je gezicht moet gaan zitten. Hoe groot de verleiding ook is. Maak een afspraak met 1 van onze huidtherapeuten. Hiervoor kun je terecht bij 1 van onze 200 locaties in Nederland.

Online Consult Cosmetique Totale 2@2X

Gratis
consult

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 35,-. Een van onze huidtherapeuten neemt contact met je op voor een afspraak.

ja dat wil ik!

Welke Soorten
Acne zijn er?

Er zijn allerlei soorten of subvormen. Zo is er een onderverdeling per leeftijdscategorie. Acne neonatorum (baby acne) komt voor bij de allerkleinsten, acne infantum bij wat oudere kinderen. Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm, namelijk de puistjes tijdens de puberteit. Acne tarda is acne die aanwezig is na de puberteit.

Ook bestaat er een onderverdeling die meer een indeling maakt op het klinisch beeld, dus op de wijze waarop het zich uit op de huid. Acne comedonicum gaat vooral gepaard met comedonen, het medische woord voor mee-eters. Acne papulopustolusa is middelmatig ernstige vorm, die gepaard gaat met pustels (kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus) en ontstekingen. En bij acne conglobata gaat het om diepe, grote ontstekingen.

Puistjes
en voeding

Tijdens onze gratis en vrijblijvende consults, krijgen wij vaak de vraag hoe het zit met acne en voeding. Hoe handig zou het zijn als een dieet acne als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. Maar zo simpel is het helaas niet. De meeste mensen hebben alle mogelijke diëten gevolgd, en helaas zonder resultaat. Ook beweringen die rondgaan over acne en suiker kloppen niet altijd.

Over acne en voeding schrijft de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie het volgende:

“Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met acne. Nader kwalitatief beter opgezet onderzoek (gerandomiseerd en geblindeerd) is nodig om exactere uitspraken te kunnen doen wat betreft de waarde voor een acne patiënt in het volgen van een bepaald voedingspatroon.”

Mijn ervaring is dat sommige mensen merken dat hun acne erger wordt na het eten van bijvoorbeeld varkensvlees, chocolade, te veel zuivel of producten met een hoge glycemische index. Maar helaas is het voor deze mensen ook niet zo dat wanneer zij bijvoorbeeld géén chocolade meer eten, er ook helemaal geen puistjes meer zijn. En de meeste personen daarentegen kunnen álles eten zonder last te krijgen van puistjes.

Puistjes
Make up tips

Als je puistjes hebt wil dat niet zeggen dat je jezelf niet mooi kunt maken met make up. Wel heb je een ander plan van aanpak nodig om je puistjes op een mooie manier te camoufleren. Klik op acne make up tips voor de belangrijkste tips & tricks! Je kunt uiteraard ook bij onze huidtherapeuten een afspraak maken voor camouflagetherapie. Voor deze behandeling is een vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Acne Make Up

Puistjes
Mentale impact

De mentale impact van acne wordt vaak onderschat. Door je puistjes of acnelittekens kun je je erg onzeker gaan voelen. Dit heeft niet alleen impact op je sociale leven, maar kan ook impact hebben bij het doen van sollicitaties. Heb je het gevoel dat je erg neerslachtig bent door je puistjes? Praat er dan met iemand over. In het artikel mentale impact bij acne lees je meer informatie over dit probleem.

Acne Mentale Impact

Welke acne behandeling methodes zijn er?

Lichte peeling / acne reiniging

De huidtherapeut zal met behulp van een lichte peeling op basis van 2% melk -en salicylzuur uw huid reinigen. Dode huidcellen en onzuiverheden worden met de lichte acne-reiniging verwijderd. De huid zal minder opeenhopingen van talg krijgen, waardoor de acne aanzienlijk afneemt.

Mee-eters worden door de huidtherapeute verwijderd en indien mogelijk worden puistjes doorgeprikt en uitgedrukt. Eventueel kunnen in een later stadium de acne littekens behandeld worden.

 

Diepe peeling / acne reiniging

De huidtherapeute voert een medische peeling uit op basis van glycolzuur 50% en 70%.

Met behulp van een medische peeling zullen dode huidcellen verwijderd worden, de celvernieuwing versnellen, grove poriën wat verkleinen, waardoor verstoppingen en ontstekingen van de huid worden voorkomen. Bacteriën die acne doen veroorzaken zullen worden gedood door deze krachtige peeling.

Vervolgens zullen mee-eters zeer gemakkelijk kunnen worden verwijderd en puistjes worden eventueel aangeprikt en uitgedrukt. U krijgt een gepast advies mee voor thuis.

Microdermabrasie

Met behulp van microdermabrasie zullen door middel van een medisch apparaat dode huidcellen verwijderd worden en oppervlakkige littekentjes vervagen. Wanneer de acne met de hier bovenstaande behandeling minder actief is geworden, is de mega-peel een uitstekende manier om het verder onder controle te houden. De huid wordt met een straal van fijne kristallen goed gereinigd en vrijgehouden van overtollige dode huidcellen, die de huid doen verstoppen. Tevens is microdermabrasie een goede voorbereiding op de acne peeling, zodat deze nog beter in de huid kan worden opgenomen.

Lees ook het artikel acne behandeling ervaring geschreven door onze huidtherapeut Jennifer.

Acne behandeling (1)

Acne microdermabrasie en peeling
Wat is het verschil?

Soms worden beide behandelingen met elkaar verwart. Allebei exfolieren ze de huid namelijk. Exfolieren houdt in dat de celdeling wordt verbetert, waardoor de huid vitaler en strakker wordt.Met een peeling wordt dit gedaan met zuren. Bij Microdermabrqsie wordt met een kristallen kopje kristallen over de huid heen geschuurd. Beide behandelingen kunnen leiden tot een lichte roodheid en zonnen na een peeling of microdermabrasie behandeling wordt dan ook afgeraden. 

Acne behandeling 
Resultaten

Bij Cosmetique Totale behalen onze huidtherapeuten met de nieuwste en veiligste lasers en behandelmethodes samen met jou de beste resultaten voor het behandelen van acne. Graag laten we je zien hoe wij andere klanten al hebben kunnen helpen met het snel en efficiënt behandelen van acne.

 • Resultaat na 2 behandelingen

  Acne 2X Voor
  Acne 2X2 Na
 • Resultaat na 4 behandelingen

  Acnelittekens 4X Voor
  Acnelittekens 4X2 Na
 • Resultaat na 3 behandelingen

  Acne 3X Voor
  Acne 3X2 Na

Acne
littekens

Acne littekens komen vaak in het gezicht voor. Kenmerkend zijn diepe putjes in je huid. Als je deze putjes in je gezicht hebt kun je daar best onzeker van worden. Gelukkig kunnen onze huidtherapeuten zeer goed acne littekens behandelen.