Stijging in aantal huidkanker gevallen

Huidkanker komt helaas steeds vaker voor en de aantallen blijven stijgen. Dit vraagt extra aandacht voor preventie voor vroegtijdige diagnoses. Hierdoor kan een behandeling snel uitgevoerd worden waardoor de vooruitzichten verbeteren. Wij hebben daarom een nieuwe samenwerking met dermatologen die het diagnose proces gemakkelijker maakt en versnelt.

Verschillende soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker van elkaar te onderscheiden:

 • Basaalcelcarcinoom
  Een basaalcelcarcinoom, ofwel basaalcelkanker, is de vorm van huidkanker die het meeste gediagnosticeerd wordt. Het is dan ook de minst gevaarlijke vorm van huidkanker, omdat een basaalcelcarcinoom bijna nooit uitzaait.

 • Plaveicelcarcinoom
  Een plaveicelcarcinoom kan wel uitzaaien en is daardoor iets gevaarlijker. Deze vorm van huidkanker komt bij ongeveer 15% van alle huidkanker gevallen voor.

 • Melanoom
  Een melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker, omdat dit een agressieve en snel uitzaaiende vorm is. Het ontstaat vaak uit een ‘gave’ huid of uit een moedervlek.

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2018 kregen ongeveer 55.000 mensen de diagnose. Tien jaar geleden waren dit er nog ‘maar’34.000. Preventief onderzoek helpt om de vooruitzichten te verbeteren.

Huidonderzoek
hoe werkt het?

Als marktleider op het gebied van huidtherapie, kunnen we als bedrijf hier een maatschappelijke bijdrage leveren. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met het Instituut voor Gezondheid en Preventie.

Je kunt nu bij een aantal van onze locaties (Rosmalen, Breda en Zoetermeer) terecht voor een huidonderzoek door middel van een dermatoscoop. Met een dermatoscoop wordt er een foto gemaakt van het plekje dat je graag wil laten onderzoeken. Een dermatoscoop vergroot het beeld ongeveer tienmaal, waardoor er goed onderscheid gemaakt kan worden tussen goedaardige en kwaadaardige (moeder)vlekken. Deze foto’s worden opgestuurd naar het IVPG. Hier worden de foto’s direct beoordeeld door een dermatoloog. Dat scheelt weer een bezoekje aan de huisarts.

Binnen 10 dagen ontvang je jouw persoonlijke rapport per mail met de uitslag van het huidonderzoek. Vanuit hier zijn er verschillende mogelijkheden:

 • De uitslag is positief.
  Dit betekent dat het beoordeelde plekje verontrustend is. Er wordt verzocht direct een afspraak te maken bij de dermatoloog om verder behandelplan te bespreken.
 • De uitslag is twijfelachtig.
  Dit betekent dat de dermatoloog geen definitieve diagnose heeft kunnen stellen. Ook hierbij verzoeken we een afspraak bij de dermatoloog te maken om vervolgstappen te bespreken.
 • De uitslag is negatief.
  Het beoordeelde plekje is helemaal goed en er is niets om je zorgen over te maken.

Is je uitslag negatief, maar wil je toch graag van het plekje af? Dat kan. Bij Cosmetique Totale beschikken we over diverse behandelapparatuur die plekjes en vlekjes gemakkelijk verwijderen.

Huidkanker Onderzoek Moedervlek

De zonbeschadigde huid

Een gebruinde huid wordt vaak gezien als een teken van gezondheid, omdat het erop wijst dat je veel in de buitenlucht bent. Maar hoe gezond is zo’n kleurtje eigenlijk? Wanneer zonlicht op onze huid komt, gaat de huid direct over op een ontstekingsreactie. De zonnestralen beschadigen het DNA in onze cellen. Nadat onze huid dit seintje heeft gekregen, gaat hij in actie. De huid maakt extra pigment aan om de zonnestralen tegen te houden en het bruine kleurtje ontstaat. Dit betekent dat wanneer een huid zongebruind is, er dus altijd schade aan cellen en DNA aanwezig is. De zongebruinde huid is dus ook de zonbeschadigde huid. Deze beschadigingen in je DNA kunnen in een later stadium voor huidkanker zorgen.

Kosten huidonderzoek

Vanuit de basisverzekering wordt de eerste scan (het eerste plekje) vergoed. Dit betekent dat je dus gratis een plekje kunt laten checken bij ons. Ben je ongerust over meerdere plekjes? Geen probleem. Voor slechts €27,50 per plekje kunnen we zoveel plekjes laten controleren als nodig is. Liever een scan teveel dan een melanoom gemist.

Het uitvoeren van een scan duurt ca. 15 minuten. Tijdens dit consult maakt onze specialist foto’s met de dermatoscoop en krijg je alle nodige informatie mee over het proces. Daarnaast krijg je een kleine goodie bag mee om ervoor het ontstaan van nieuwe plekjes te voorkomen. Kun jij al raden wat er in de goodie bag zit?

Boek jouw afspraak in Rosmalen Boek jouw afspraak in Zoetermeer Boek jouw afspraak in Breda

Instituut Voor Gezondheid En Preventie Huidonderzoek