Wat zijn littekens

Een huid kan verschillende littekens aanmaken zoals platte en verheven littekens, maar ook juist putjes en deukjes. Het kan zijn dat een litteken lichter is dan de omliggende huid of juist donkerder. Littekens kunnen een grote invloed hebben op iemands zelfbeeld.

Litteken Laten Verwijderen

Hoe ontstaan littekens?

Littekens zijn het gevolgd van beschadiging van de huid en kennen verschillende oorzaken:

  • Striae littekens; Roodpaarse strepen op plaatsen waar de huid in een korte tijd snel is opgerekt. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een groeispurt, zwangerschap en gewichtstoename.
  • Littekens van operatiewonden of snijwonden (automutilatie); Dit zijn vaak diepe wonden die flinke littekens achterlaten op de huid waarbij verschillende klachten kunnen ontstaan. De huid kan pijnlijk zijn, er kunnen kleurverschillen zichtbaar zijn en het litteken kan verheven zijn. Daarnaast kan een litteken op ongunstige plekken zitten of te strak zijn waardoor er bewegingsbeperking ontstaat.
  • Littekens door brandwonden; Na een ongeluk waarbij de huid met hitte in contact is geweest. Het huidoppervlak is niet meer egaal, de huid is verkleurd, verkleefd of doet pijn. Brandwond-littekens kunnen het zelfbeeld en zelfvertrouwen enorm beïnvloeden en kunnen tevens emotioneel zwaar beladen zijn.
  • Acne littekens; Hoe ernstiger of dieper de acne, hoe groter de kans op acne littekens. Acne littekens zien eruit als putjes en deukjes in de huid of kleine verheven plekjes op de huid. Er kunnen roodbruine kleurverschillen zichtbaar zijn, poriën zijn grof en de huid voelt vaak onregelmatig aan.

De oplossing tegen littekens 

Welke behandeling voor jou geschikt is hangt af van het litteken. Tijdens het intakegesprek bekijkt de huidtherapeut het litteken dat je wil laten behandelen en stelt een persoonlijk behandelplan op. Benieuwd naar de behandelingen? Bekijk ze hier.

Litteken Laserbehandeling
Online Consult Cosmetique Totale 2@2X

Gratis consult

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis consult t.w.v. €35,- aan. Maak snel een afspraak met één van onze huidtherapeuten voor een vrijblijvend consult op een locatie bij jou in de buurt.

Ja, dat wil ik!

Informatieve video's
over littekens

Striae littekens
Littekenbehandeling
Littekens verwijderen Picoplus4

Veel gestelde vragen 
over littekens

Afhankelijk van het soort litteken, kunnen littekens met een peeling of met een laser behandeld worden. Tijdens een gratis consult bepaalt de huidtherapeut met welke behandeling de beste resultaten kunnen worden behaald.

De behandeling voor acne littekens wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed mits je aanvullend verzekerd bent.

Een litteken behandeling is erop gericht om het litteken te verwijderen, platter te maken of het litteken juist op te vullen. Ook kan een littekenbehandeling gericht zijn op het verminderen van kleurverschillen, zoals bij hyperpigmentatie en striae. Als gunstig bijeffect kunnen pijn en jeuk verminderen en het litteken kan soepeler worden. Zowel jonge als oude littekens kunnen effectief worden behandeld.