Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die op elke plek van het lichaam voor kunnen komen. Pigment is een stof (melanine) die wordt aangemaakt door pigmentcellen in de diepste laag van de opperhuid. Door de zon nemen de werkzame pigmentcellen toe en hierdoor neemt ook de aanmaak van pigment toe. Bijna iedereen maakt pigment aan.

Soms is de pigmentverdeling onregelmatig, dit kan zorgen voor het ontstaan van rode, bruine, gele of zwarte verkleuring in de huid. Pigment beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling.

Veel mensen hebben last van pigmentvlekken en vinden dit cosmetisch storend wat erg begrijpelijk is.

Wat Zijn Pigmentvlekken

Soorten
pigmentvlekken

 • Ouderdomsvlekken vallen onder de categorie pigmentvlekken. De naam ouderdomsvlekken zegt het al, deze zijn vaak op latere leeftijd te zien en zijn vaak zichtbaar op de handen, hals en decolleté.

 • Melasma is een pigmentstoornis waarbij donkerbruine vlekken in het gezicht ontstaan. In de volksmond wordt melasma ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit heeft deze naam gekregen omdat deze pigmentstoornis meestal ontstaat tijdens een zwangerschap. Melasma komt hierdoor veelal bij vrouwen voor.

 • Post- inflammatoire hyperpigmentatie (ook wel PIH) ontstaat vaak na wondjes door bijvoorbeeld acne. Deze vorm van pigment komt meestal voor bij mensen met een getinte tot donkere huid die acne hebben gehad.

 • Café-au-lait vlekken zijn pigmentvlekken die herkenbaar zijn aan de kleur: koffie met melk. Vaak zijn café-au-lait vlekken aanwezig vanaf de geboorte en ze kunnen groter worden naarmate een kind groeit. 

Hoe ontstaan
pigmentvlekken?

 • Pigmentatie door blootstelling aan de zon
  Blootstelling aan de zon is de nummer één oorzaak waardoor pigmentvlekken ontstaan. Zonlicht is namelijk de belangrijkste factor voor de aanmaak van pigment. Door overmatig blootgesteld te worden aan de zon kan de aanmaak van pigment verstoord worden, hierdoor ontstaat hyperpigmentatie.
 • Huidveroudering (Ouderdomsvlekken)
  Ouderdomsvlekken vallen ook onder de categorie pigmentvlekken. De naam ouderdomsvlekken zegt het al, deze zijn vaak op latere leeftijd te zien. De oorzaak van ouderdomsvlekken is door overmatige blootstelling aan de zon. Ouderdomsvlekken komen vooral voor in het gezicht, decolleté, handruggen en armen.
 • Hormonale schommeling
  Hormonen kunnen ook een oorzaak zijn voor hyperpigmentatie, zoals melasma. Dit ontstaat vaak tijdens een zwangerschap of door het gebruik van de anticonceptiepil. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron kunnen de productie van melanine stimuleren.
 • Ziekten
  Pigmentvlekken kunnen ontstaan door ziekten of medische behandelingen. Zo kunnen bij sommige auto-immuunziekten (bijv. vitiligo), metabolische afwijkingen (bijv. hemochromatose) en vitamine-afwijkingen (bijv. vitamine C-tekort) voor pigmentvlekken sneller ontstaan. Ook kunnen behandelingen zoals chemotherapie of medicatie zoals antibiotica de aanmaak van pigment stimuleren.
 • Ontstekingsreactie
  Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan na een ontstekingsreactie zoals acne of eczeem. Mensen met een getinte of donkere huid hebben een groter risico op verkleuring van de huid na een ontsteking.

Pigmentvlekken op de handen

Net zoals pigmentvlekken in het gezicht, worden pigmentvlekken op de handen met de leeftijd steeds meer zichtbaar. De voornaamste oorzaken zijn het ouder worden en zonschade. Het beste advies is om de handrug ook altijd goed in te smeren met zonbescherming of een handcrème met uv-bescherming te gebruiken.

Pigmentvlekken Op Handen

Pigmentvlekken en Melasma
verwijderen

Voor het behandelen van pigmentvlekken zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals een medische peeling of een laserbehandeling. Voor ieder huidtype is er een geschikte behandeling mogelijk. Onze huidtherapeuten vertellen je tijdens een gratis consult graag meer over de mogelijkheden.

Ja, ik wil een gratis consult

Pigmentvlekken Verwijderen Laser
Online Consult Cosmetique Totale 2@2X

Gratis consult

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis consult t.w.v. € 35,- aan. Maak snel een afspraak met één van onze huidtherapeuten voor een vrijblijvend consult op een locatie bij jou in de buurt.

Ja, dat wil ik!

Veel gestelde vragen
over pigmentvlekken

Pigmentvlekken komen veel voor en zijn vooral zichtbaar op delen die veelvuldig in de zon komen zoals decolleté, gezicht en op de handruggen. We zien de meeste pigmentvlekken bij personen met een lichte huid die veel in de zon hebben gezeten. Maar ook bij personen die hun huid goed hebben beschermd tegen zon zien we pigmentvlekken, de zogenoemde ‘ouderdomsvlekken’. De meeste vlekjes kunnen geen kwaad maar zijn wel ontzettend storend.

De huidtherapeut bekijkt de pigmentvlekken en analyseert jouw huid zodat zij precies kan vaststellen welke pigmentbehandeling het snelste en beste resultaat geeft. Zij legt alles uit over het verwijderen van pigment met de voor jou meest geschikte methode. Het behandelen van pigmentaties is mogelijk met laser, IPL of radiofrequente therapie, coagulatie en diverse medische peelings.

Pigmentvlekken kunnen zeker weer terug komen als je het advies wat wij geven niet opvolgt, zoals dagelijks een SPF aanbrengen.

Pigment kan je op verschillende manieren behandelen. Afhankelijk van het type en de ernst behandelen wij pigment met een medische peeling of met laser.

Voor het beste resultaat is het van belang om je huid goed te beschermen na de pigmentbehandeling met bijvoorbeeld K-Ceutic van Dermaceutic en nieuwe pigmentvlekken te voorkomen met hoge concentraties vitamine C, zoals te vinden in Dermaceutic’s C25 serum.

Het is van belang om je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen zowel uv-A als uv-B straling. Let goed op: een SPF op een reguliere zonnebrandcrème geeft alleen bescherming tegen uv-B straling weer. Als een zonnebrandcrème ook bescherming biedt tegen uv-A straling wordt dit altijd op de verpakking weergegeven met een speciaal uv-A logo.

Melasma is een pigmentaandoening in het gezicht en wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het is anders dan ouderdomspigment of sproeten en betreft vaak een groter gebied. Het ziet er niet alleen grillig uit, zo gedraagt het zich ook. Het chronische karakter heeft vaak een grote impact op het algemeen dagelijks leven.
Een melasma behandeling is gericht op het voorkomen van pigmentatie en het remmen, verwijderen en camoufleren van pigmentatie. (Het opvolgen van) de juiste adviezen zijn van cruciaal belang om mooie resultaten te behouden.