Wat zijn kalknagels?

Kalknagels, ook wel bekend als schimmelnagels of onychomycose, zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Het heeft tot gevolg dat nagels van kleur veranderen en dikker worden. Meestal gebeurt dit bij de teennagels, maar ook de vingernagels kunnen ermee te maken krijgen.

De naam ‘kalknagels’ is ontstaan doordat het lijkt alsof er kalkaanslag onder de nagels zit. Maar deze huidaandoening heeft niets met kalk te maken. Veelal zijn schimmels de boosdoener.

Symptomen

Een kalknagel wordt vaak als eerste zichtbaar aan de rand van een nagel. De verkleuring verspreidt zich daarna naar de rest van de nagel.

In eerste instantie krijgt je nagel een gele, groene of bruine kleur. Wanneer de schimmel dieper de nagel binnendringt, dan wordt deze dikker en brokkelig van structuur. Je hebt misschien al wel gemerkt dat het lastig is om een verkalkte nagel te knippen.

Het is verstandig om tijdig een kalknagel behandeling te doen. Dit moet gebeuren voordat ze te dik worden, afbrokkelen of loslaten.

Heb je naast kalknagels ook jeukende, grijswitte huidschilfers en kloofjes tussen je tenen? Dan heb je te maken met voetschimmel. Dit moet in samenhang met kalknagels behandeld worden, om nieuwe (kruis)besmettingen te voorkomen.

Onze resultaten
Kalknagels

  • Resultaat na 4 behandelingen

    Schimmelnagel 4X Voor
    Schimmelnagel 4X2 Na
  • Resultaat na 3 behandelingen

    Schimmelnagel 3X Voor
    Schimmelnagel 3X2 Na
  • Resultaat na 2 behandelingen

    Schimmelnagel 2X Voor
    Schimmelnagel 2X2 Na
  • Resultaat na 1 behandeling

    Schimmelnagel 1X Voor
    Schimmelnagel 1X2 Na
  • Resultaat na 6 behandelingen

    Schimmelnagel 6X Voor
    Schimmelnagel 6X2 Na

Hier kun je kalknagels aan herkennen:

  • Dofheid: De nagel verliest zijn glans en ziet er dof uit.
  • Verkleuring: De nagel kan er geelachtig uitzien en soms groen of bruin van kleur worden.
  • Verdikking: De nagel wordt dikker dan normaal.
  • Vervorming: De vorm van de nagel kan veranderen en zelfs brokkelig worden.
  • Broosheid: De nagel kan broos zijn en makkelijk splijten of afbreken.
  • Loslaten: De nagel kan gedeeltelijk of volledig loskomen van het nagelbed.

Oorzaken

Huidaandoeningen zoals psoriasis of lichen planus kunnen kalknagels veroorzaken. Maar in de meeste gevallen ontstaan kalknagels door een schimmelinfectie onder de nagels.

Schimmels komen bij iedereen en op elke huid voor. De talgklieren in de huid scheiden talg af. Dit een beschermlaag vormt tegen schimmels, bacteriën en andere externe invloeden.

Maar soms werkt de beschermlaag van de huid minder goed. Zo kunnen schimmels, zoals dermatofyten of candida, de nagelplaat binnendringen en zich ter plekke vermenigvuldigen.

Deze omstandigheden vergroten het risico dat je kalknagels krijgt:

  • Kleine verwondingen: Een sneetje op de teen of vinger is voor een schimmel vaak al genoeg.
  • Beschadigde nagels: Nagels die al kwetsbaar zijn, zijn vatbaarder voor schimmelinfecties.
  • Vocht en warmte: Schimmels gedijen goed in vochtige plekken en warme omgevingen, zoals zwembaden, douches, en sportschoenen.

Preventie

Kalknagels behandelen is een langdurig proces. Als de schimmel zich eenmaal onder je nagel gevestigd heeft, dan gedijt hij daar goed. Het is beter om te voorkomen dat je een kalknagel krijgt of dat ze erger worden.

Dit zijn enkele kalknagel preventietips van onze huidtherapeuten:

  • Houd je voeten schoon en droog: Droog je voeten grondig af na het douchen of zwemmen. Trek ademende sokken en schoenen aan. Draag elke dag schone sokken.
  • Draag slippers in openbare ruimtes: Loop niet blootsvoets in openbare doucheruimtes, sauna’s of zwembaden.
  • Vermijd nagelbijten: Dit kan je nagels beschadigen en de kans op infecties vergroten.
  • Gebruik alleen je eigen nagelknipper: Laat niemand anders je nagelknipper, schaar of vijl gebruiken. Ontsmet deze na elk gebruik.

Kalknagel

Zijn kalknagels besmettelijk?

Dat klopt! Kalknagels zijn besmettelijk. In ieder geval de kalknagels die door schimmels veroorzaakt worden.

Iedere huid scheidt dagelijks duizenden schilfertjes en dode huidcellen af en deze komen op de vloer terecht. Soms zit er schimmel in deze schilfertjes. Op plekken zijn waar veel mensen met blote voeten lopen, zoals zwembaden, kleedkamers en doucheruimtes, is de kans groot om tegen de kalknagelschimmel aan te lopen.

Kalknagels behandelen: wat is er mogelijk?

Een kalknagel kan best veel ongemak veroorzaken en je zelfvertrouwen aantasten. Gelukkig is er iets aan kalknagels te doen!

De beste en meest effectieve kalknagelbehandeling is een laserbehandeling. Medicatie door middel van tabletten leidt vaak tot nare bijwerkingen. En je hebt misschien al gemerkt dat anti schimmelcrèmes en speciale nagellak weinig resultaat geven.

Dit komt doordat deze middelen aan het oppervlak van de nagel blijven liggen. Ze dringen niet door de nagel heen en kunnen zo de kern van het probleem niet aanpakken.

Een laserbehandeling kan dat wel. De energie van de laser wordt omgezet in warmte. Deze warmte komt diep in de nagelplaat terecht, waardoor de schimmel effectief kan worden bestreden.

Er zijn meerdere kalknagelbehandelingen nodig om elk restje van de schimmel te doden. Daarna groeit de aangedane nagel uit en komt er een mooie gladde nagel voor terug.

Benieuwd geworden naar hoe een laserbehandeling tegen kalknagels precies in zijn werk gaat?

JE LEEST HET HIER!

Kalknagel Behandelen
Kalknagels Consult (1)

Gratis & vrijblijvend consult
Zeg kalknagels vaarwel en hallo tegen de beste versie van jezelf!

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 45,-. Onze huidtherapeut analyseert tijdens de afspraak je kalknagels en stelt een behandeladvies op. Je leert hoe de kalknagel behandeling verloopt, hoeveel behandelingen nodig zijn en wat de kosten zijn. Ook kijken we altijd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Wij zijn namelijk aangesloten bij alle erkende zorgverzekeraars.

Boek jouw gratis consult
BOEK NU GRATIS CONSULT