Hoe ontstaan deze zwarte bultjes
en zijn ze te voorkomen?

Hoe deze zwarte plekjes ontstaan is niet helemaal bekend, maar ze zijn vermoedelijk deels erfelijk. De bultjes kunnen bij elke leeftijd voorkomen. Vanaf de puberteit kunnen de donkere plekjes in aantal en grootte toenemen. Je kunt dermatosis papulosa nigra niet voorkomen. De donkere bultjes worden meer bij vrouwen gezien, maar ook mannen hebben er last van.

Het zijn geen moedervlekken. De donkere vormseltjes zijn eerder te vergelijken met ouderdomswratjes en fibromen. De bultjes zijn 1-2 mm groot en kunnen zowel plat, bol als gesteeld zijn.

Zijn zwarte bultjes gevaarlijk?

Dermatosis papulosa nigra zijn niet gevaarlijk en niet besmettelijk, hoewel zij soms kunnen jeuken of ontsteken. De bultjes worden daarnaast verwijderd vanwege cosmetische redenen of omdat zij in de weg zitten. Als een plekje daadwerkelijk gaat veranderen van vorm, gaat bloeden, verkleuren of je twijfelt, laat het plekje dan wel altijd even beoordelen bij de huisarts.

Wat kun je doen
aan dermatosis papulosa nigra?

Zwarte huidbultjes in gezicht, hals of op het lichaam kunnen gemakkelijk en snel verwijderd worden. Voorheen werden de plekjes wegsneden of rondom behandeld. Hoe meer weefsel er wordt verwijderd, hoe meer kans op littekenvorming en pigmentverschuivingen.

Met vernieuwde technieken is het mogelijk om heel veilig en precies alleen het bultje zelf aan te stippen. Coagulatie therapie gaat met behulp van “de zapper”. Dit apparaatje lijkt op een afstandsbediening en heeft een puntige elektrode waarmee de bultjes nauwkeurig worden aangestipt. De bultjes zullen binnen een paar dagen als kleine korstjes van de huid af vallen. De huid is weer glad en egaal.

Tip: laat zwarte of bruine huidbultjes altijd weghalen door een dermatoloog of een huidtherapeut gespecialiseerd in coagulatie therapie op de donkere huid.

Zapper Coagulatie
Online Consult Cosmetique Totale 2@2X

Waar kan ik terecht voor een veilige en effectieve behandeling van zwarte bultjes? 

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis consult t.w.v. €35,- aan. Maak snel een afspraak met één van onze huidtherapeuten voor een vrijblijvend consult op een locatie bij jou in de buurt.

Ja, dat wil ik!