Wat is acne?

Om te beginnen is het goed te weten wat acne eigenlijk is. Acne staat voor (jeugd)puistjes. Het gaat o.a. gepaard met mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Bij ernstige acne kunnen onderhuidse ontstekingen zorgen voor littekens. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit te maken met acne. Meestal verdwijnt de acne weer voor het 25e levensjaar. Dat is een fijn vooruitzicht! Soms kunnen de klachten langer aanhouden. Ondanks dat acne een goedaardige huidaandoening is, kan het wel psychische en emotionele problemen geven. Sommige mensen schamen zich ervoor en komen anderen liever niet onder ogen. Daarnaast kan het zelfs zorgen voor minderwaardigheidsgevoelens en depressiviteit. Mede daarom is het belangrijk om acne tijdig aan te pakken!

Lees meer over de 3 lagen van de huid!

Wat zijn oorzaken van acne?

Hoe ontstaat acne nu eigenlijk? Er zijn meerdere factoren van invloed op het ontstaan van acne. De talgklieren spelen hierin een belangrijke rol. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg. Naast dat ze meer talg produceren, worden de talgklieren groter en produceren ook dikkere talg. Hierdoor kan talg zich gaan ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstoppen. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters (comedonen) genoemd. Onder invloed van een toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier wordt de talgophoping versterkt. Verhoorning ontstaat doordat huidschilfers niet of niet goed afschilferen en hierdoor blijven zitten en samenklonteren. Wanneer de acnebacterie ofwel de Propionibacterium acnes erbij komt kijken, raakt de wand van de talgklieruitvoergang beschadigd, waardoor deze uiteindelijk knapt. Hierdoor blijft het talg niet meer alleen in de talgklier maar verspreid het zich ook in de omliggende huid waardoor ontstekingen en puistjes ontstaan.

Bacne Rug Peeling

Waarom ontstaat acne op de rug?

Zoals je inmiddels weet, komt acne niet alleen in het gezicht voor. Doordat acne ontstaat op plekken waar zich de meeste talgklieren bevinden, kan het ook voorkomen op de borst, schouders, hals, nek en de rug. In de Engelse literatuur wordt acne op de rug ook wel “back-acne” (afgekort bacne) genoemd. Op de rug gaat acne vaak gepaard met pijn, jeuk en bloeden. Dit laatste ontstaat vaak door wrijving van kleding. Ook onderhuidse ontstekingen komen regelmatig voor waardoor acne op de rug vaak littekens achterlaat.

Hoe kan ik van de acne op mijn rug afkomen?

De belangrijkste vraag natuurlijk, wat is eraan te doen? Er zijn meerdere manieren om acne aan te pakken. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de acne. Vaak zijn behandelingen bij een huidtherapeut voldoende maar bij ernstige vormen kan toevoeging van medicatie geadviseerd worden.

Behandeling met peeling en laser
Bij Cosmetique Totale behandelen wij acne meestal door middel van medische peelings in combinatie met een dieptereiniging. De peeling zorgt voor een versnelde afschilfering van de huid, waardoor talg weer makkelijk naar buiten kan en ophopingen worden voorkomen. Daarnaast dringt de peeling diep in de huid waar het talg oplost. Wanneer voornamelijk littekens aanwezig zijn, wordt lasertherapie ingezet. Hierbij is het doel om de huid gecontroleerd te beschadigen. Dit doen we door met de laser kleine gaatjes in de huid te maken. Hierdoor wordt het wondgenezingsproces in de huid op gang gebracht waarbij de vorming van collageen en elastine gestimuleerd wordt. De huid wordt weer vernieuwd en verstevigd. Littekens worden hierdoor verbeterd qua kleur en structuur en diepere littekens worden opgevuld.

Acne thuis behandelen
Naast deze behandelingen is het enorm van belang om je huid zelf ook goed te behandelen door middel van de juiste huidverzorgingsproducten. Voor een effectieve thuisbehandeling dienen de producten wel werkstoffen met de juiste werkzame concentraties te bevatten. Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij verschillende acne pakketten voor jou samengesteld! Deze pakketten bevatten producten met hoge concentraties glycolzuur, wat zorgt voor een versnelde exfoliatie van je huid. Hierdoor kan talg weer makkelijk naar buiten en worden ophopingen voorkomen. Het gevolg is een stralende, egale en gladde huid! Bekijk hier alle acne pakketten.

Wat kan ik verder zelf nog doen?

  • Zoals zojuist besproken is het enorm van belang je huid zelf goed te verzorgen. Hiermee versterk je het effect en resultaat van de behandeling in de praktijk bij de huidtherapeut. Daarnaast help je zelf ook mee de vorming van nieuwe onzuiverheden te voorkomen.
  • Probeer strakke kleding te voorkomen, voornamelijk tijdens het sporten. Door strakke kleding kan het zweet op je rug blijven zitten en hierdoor de talgklieruitvoergang verstoppen. Dit kan bijdragen aan verergering van de acne. Was je huid na het sporten en zweten ook goed.
  • Scrub je huid niet omdat je naast dode huidcellen hiermee ook gezonde huidcellen verwijderd. Daarnaast kan je je huid beschadigen. Kies liever voor een exfoliant op basis van fruitzuren. Hierbij worden dode huidcellen op een zachte en milde wijze verwijderd.

Acne Rotterdam

Gratis & Vrijblijvend consult
Zeg huidproblemen vaarwel en hallo tegen de beste versie van jezelf!

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 45,-. Onze huidtherapeut analyseert tijdens de afspraak je huid en stelt een behandeladvies op. Je krijgt daarmee inzicht in welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid, het aantal benodigde behandelingen en bijbehorende prijzen. Ook kijken we altijd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Wij zijn namelijk aangesloten bij alle erkende zorgverzekeraars.

Boek jouw gratis consult
CT Community (1)

Join CT Community!

Sluit je aan bij 50.000+ leden en krijg elke week fijne skincare tips, exclusieve kortingen en acties & een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale in jouw inbox.

WORD NU LID!

(P.S. We gaan natuurlijk vertrouwelijk met je gegevens om, want wij vinden spam ook stom.)

BOEK NU GRATIS CONSULT