Lagen van de huid: De opperhuid

De opperhuid (epidermis) is de buitenste huidlaag, de laag die wij zien. Dit is ook de huidlaag die wij als huidtherapeuten voornamelijk behandelen. Deze laag bestaat uit 5 lagen, namelijk de hoornlaag, heldere laag, korrellaag, stekelcellenlaag en de basaalcellenlaag.

Functie van de 5 lagen in de opperhuid

We beginnen met de binnenste laag, de basaalcellenlaag, in deze laag vindt de celdeling plaats. In deze laag ontstaat ook het pigment. Melanocyten maken namelijk melanine aan, oftewel pigment. Pigment ligt dus relatief oppervlakkig waardoor verschillende soorten pigment goed te behandelen zijn door onze huidtherapeuten. De cellen werken zich vanaf deze laag steeds verder omhoog, dit gebeurt doordat deze laag constant nieuwe cellen aanmaakt. Ze verschuiven steeds verder van de bloedvaten, waardoor de cellen minder gevoed worden.

De cellen veranderen van vorm, de celkern verdwijnt en zonder celkern is het een dode huidcel. Dit proces noemen wij het verhoorningsproces. Dit begint al in de stekelcellenlaag. Het verhoorningsproces eindigt in de korrellaag. In de korrellaag raken ze dus de celkern kwijt. In de heldere laag bevinden zich alleen nog maar dode huidcellen. De dode huidcellen worden bij elkaar gehouden met een tussen vloeistof om vervolgens door te schuiven naar de hoornlaag.

De cellen in de hoornlaag, noemen wij hoorncellen. Deze cellen zijn dood, maar hebben als belangrijke functie het beschermen van de huid tegen bacteriën en andere stoffen van buitenaf. Door een peeling kan je de dode huidcellen van de huid verwijderen. Er bestaan verschillende soorten peelings, zoals bijvoorbeeld een medische peeling. Deze peeling gaat dieper in op de huidlagen dan scrub.

Lagen van de huid: De lederhuid

De lederhuid (dermis) is de middelste huidlaag, deze huidlaag zorgt voor de stevigheid van de huid. De lederhuid is de huidlaag waar het huidverouderingsproces begint. In de lederhuid bevindt zich namelijk collageen, en collageen levert weer elastine en hyaluronzuur aan de huid. Elastine zorgt voor de elasticiteit van de huid en hyaluronzuur kan water aan zich binden en zorgt dus voor het vochtbalans in de huid.

In de lederhuid bevinden zich o.a. haarwortels, talgklieren, bloedvaatjes en inkt van een tatoeage. Wanneer je voor een behandeling zoals definitief ontharen, acne, couperose verwijderen of tatoeage verwijderen komt, behandelen wij dus de lederhuid omdat hier de oorzaak ligt. Na het ondergaan van een van onze behandelingen, kan je de huid een beetje helpen met bijvoorbeeld een goede dagverzorging!

20151005 DSC6547 Websize 300X200

Lagen van de huid: De onderhuid

De onderhuid (subcutis) bestaat voornamelijk uit vetcellen, collageen en elastine, deze huidlaag heeft geen verschillende lagen. De dikte van de onderhuid kan per persoon erg verschillen. De functie van de onderhuid is vooral het beschermen van het lichaam en het dient als opslag plaats voor overtollig vet en vitamines.

Online Consult Cosmetique Totale 2@2X

Gratis
consult

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 35,-. Een van onze huidtherapeuten neemt contact met je op voor een afspraak.

ja dat wil ik!