Wat doet roken met je lichaam?

Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor je lichaam, maar waarom eigenlijk? Bij het roken van een sigaret breng je veel schadelijke stoffen in je lichaam, waaronder nicotine, koolmonoxide en teer. Nicotine is het meest bekend vanwege zijn verslavende werking. Koolmonoxide verdringt zuurstof uit het bloed. Hierdoor krijgt het hart, maar ook andere lichaamsdelen zoals de huid, te weinig zuurstof. Koolmonoxide beschadigt de wanden van bloedvaten. Hierdoor kun je merken dat je conditie achteruit gaat en je sneller vermoeid bent. Daarnaast kan het leiden tot hartklachten. Tenslotte de zwarte kleverige stof teer, de veroorzaker van de bekende rokershoest. De longen kunnen zichzelf minder goed schoonhouden waarbij hoesten helpt het vuil alsnog uit de longen te krijgen. Hierbij gaan longblaasjes kapot, wat kan leiden tot bijvoorbeeld bronchitis en longemfyseem.

 

Wat doet roken met je huid?

Nu je weet wat roken met je lichaam doet is het makkelijker te begrijpen wat het doet met je huid. Je huid komt er bijvoorbeeld grauw uit te zien en de huidveroudering versnelt. We leggen je hieronder uit hoe dit komt

Grauwe huid
Roken zorgt voor een verminderde bloedvoorziening. De bloedvaatjes worden vernauwd en er ontstaat een zuurstoftekort in het bloed. Dit zorgt voor de kenmerkende grijze grauwe rokershuid. Daarnaast wordt de cel vernieuwing vertraagd waardoor je een doffe uitstraling krijgt.

Huidveroudering
Iedere huid veroudert. Huidveroudering komt voor een gedeelte van binnenuit door het normale proces van collageen en elastine afbraak in de lederhuid. Dit proces start vanaf het 25e - 30e levensjaar. Er zijn ook factoren die huidveroudering veroorzaken waar je zelf wél invloed op hebt. Zo wordt 90% van huidveroudering veroorzaakt door de zon, maar is ook roken een belangrijke factor in het ontstaan van huidveroudering. Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels.

Rimpels
De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen. Deze rimpeltjes ontstaan op de bovenlip door herhaalde bewegingen van de mond. De rimpels kunnen ook ontstaan als je niet rookt, maar wanneer je rookt zijn ze meestal een stuk duidelijker zichtbaar. Daarnaast ontstaan ze sneller bij rokers.

Puistjes
Heb je last van puistjes en rook je? Door te roken verhoogt het risico op allerlei huidaandoeningen zoals couperose, eczeem en zelfs huidkanker. Maar wist je dat roken ook van invloed kan zijn op acne? Hoe meer je rookt, hoe erger de klachten worden.

Verstoorde wondgenezing
Wondjes herstellen slechter en minder snel als je rookt. Dit komt door de verminderde bloedvoorziening en zuurstoftekort in het bloed. Daarom kunnen sommige operaties zelfs niet doorgaan als je rookt!

Rimpels Mond Door Roken

Kan de huidschade door roken weer hersteld worden?

Heeft het wel zin te stoppen met roken als ik al huidschade heb? Zeker! Al zal je daar in het begin je twijfels over hebben vanwege het verslavende effect van nicotine. Wanneer je stopt met roken zal de bloedtoevoer weer verbeterd worden. Er komt weer zuurstof op de plekken waar het hoort te zijn waardoor je huid weer stralender wordt. Puistjes worden verminderd en de wondgenezing kan weer goed verlopen. De afbraak van collageen en elastine verloopt minder snel waardoor je nieuwe rimpels helpt voorkomen. Je hele huidconditie zal verbeteren.

Roken Slecht Voor De Huid

Wat kan ik doen om al aanwezige huidschade door roken te verminderen?

Heb je al een grauwe huid en rimpels? Geen zorgen, je kan nog genoeg doen om ze minder zichtbaar te maken. Onze huidtherapeuten helpen je daar graag een handje mee.

Huidverzorgingsproducten tegen een grauwe huid
Gebruik huidverzorgingsproducten met het ingrediënt retinol, zoals bijvoorbeeld de Activ Retinol 1.0. Door gebruik van retinol wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, waardoor je huid weer verstevigd wordt en de huidelasticiteit verbetert. Hiernaast kun je dode huidcellen verwijderen door dagelijks gebruik te maken van een exfoliant op basis van fruitzuren, zoals de Foamer 15. Hierdoor krijg je weer een frisse, gezonde en stralende huid. Vergeet ook niet dat 90% van de huidveroudering veroorzaakt wordt door de zon. Bescherm je huid daarom dagelijks met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en uv-A én uv-B-bescherming. Wij raden de Sun Ceutic 50+ aan.

Laserbehandeling tegen rimpels
Om rimpels en (rokers)lijnen effectief te behandelen, zetten we lasertherapie in. Hierbij is het doel de huid gecontroleerd te beschadigen door gaatjes in de huid te maken met tussen de gaatjes behoud van gezond weefsel. Hierdoor worden de wondgenezing processen in de huid op gang gebracht waarbij de vorming van collageen en elastine gestimuleerd wordt. De huid wordt weer vernieuwd en verstevigt. Door de huidvernieuwing wordt de hele huidconditie en uitstraling verbeterd.
Lees hier meer over de laserbehandeling tegen rimpels

Medische peeling voor huidverbetering
Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in medische peelings. Een peeling bestaat uit een hoge concentratie van een zuur of zuren. De zuren zorgen voor een versnelde afschilfering van de huid waardoor er weer een nieuwe, frisse en stralende huid zichtbaar wordt. Daarnaast wordt het collageen en elastine aanmaak gestimuleerd waardoor de huid wordt verstevigd. Door een peeling kunnen pigmentvlekken, zonschade, rimpels en lijnen heel mooi verminderen.
Lees hier meer over medische peelings

Rokerslijntjes Behandelen Laser
Acne Rotterdam

Gratis & Vrijblijvend consult
Zeg huidproblemen vaarwel en hallo tegen de beste versie van jezelf!

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 45,-. Onze huidtherapeut analyseert tijdens de afspraak je huid en stelt een behandeladvies op. Je krijgt daarmee inzicht in welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid, het aantal benodigde behandelingen en bijbehorende prijzen. Ook kijken we altijd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Wij zijn namelijk aangesloten bij alle erkende zorgverzekeraars.

Boek jouw gratis consult
CT Community (1)

Join CT Community!

Sluit je aan bij 50.000+ leden en krijg elke week fijne skincare tips, exclusieve kortingen en acties & een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale in jouw inbox.

WORD NU LID!

(P.S. We gaan natuurlijk vertrouwelijk met je gegevens om, want wij vinden spam ook stom.)

BOEK NU GRATIS CONSULT