Hoe ontstaat zonschade?

Zonschade ontstaat door het langdurig blootstellen van de huid aan zonlicht en/of zonnebank. De mate van zonbeschadiging hangt af van hoe lang je blootgesteld bent aan de uv-stralen en wat je huidtype en huidskleur is. Wanneer je een lichte huid, licht haar en sproetjes hebt, ben je gevoeliger voor zonschade.

Tegenwoordig is er veel bekend over het belang van zonbescherming. Vroeger was dit wel anders. Pas in 1948 werd het eerste product wat voor een zonnebrandcrème door kon gaan op de markt gebracht. En het duurde nog tot de jaren ’60 voordat de Sun Protection Factor, oftewel SPF, werd ontwikkeld door chemicus Franz Greiter. SPF is nu een wereldwijde standaard om de effectiviteit van een zonnebrandcrème aan te geven.

Voor de jaren ’60 en eigenlijk ook nog een lange tijd erna werd een SPF nauwelijks gebruikt, omdat een gekleurde teint hip was. Hierdoor hebben veel mensen die nu op leeftijd zijn zonschade opgelopen. Dit uit zich in pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en ruwe plekjes op de huid. Zonschadeplekjes komen voornamelijk voor in het gezicht, de bovenkant van de handen, de onderste helft van de armen en op het decolleté.

Hoe Ontstaat Zonschade (1)

De oorzaak van zonschade – uv-stralen

IN ZONLICHT ZITTEN DRIE TYPEN UV-STRALEN DIE SCHADELIJK KUNNEN ZIJN VOOR DE HUID:

  • uv-A stralen: Deze straling bereikt de aarde ongehinderd. De straling dringt door tot onze huid, omdat de ozonlaag de straling altijd doorlaat. Deze straling is er dus ook wanneer het bewolkt is. Licht afkomstig van een zonnebank bestaat ook voornamelijk uit uv-A straling.
  • uv-B stralen: Van deze straling bereikt slechts een klein gedeelte de aarde. Deze straling geeft de huid een natuurlijke bescherming en verdikking tegen de zon. Bovendien zorgt uv-B straling voor de aanmaak van vitamine D.
  • uv-C stralen: Deze straling is het sterkst, maar bereikt de aarde niet. Ze worden vastgehouden in de ozonlaag.

Met uv-A en uv-B straling hebben wij dagelijks te maken. Uv-B straling is de belangrijkste veroorzaker van huidverbranding (rode, brandende huid). Een hoge dosering uv-A straling zorgt juist weer voor zonschade, zoals pigmentvlekken en melanomen (huidkanker). Door de verschillende gevaren van beide soorten uv-straling kun je dus zonschade oplopen, zonder dat je daadwerkelijk verbrand bent. Gelukkig kun je zonschade grotendeels voorkomen door je dagelijks in te smeren met een goede zonnebrandcrème.

Hoe bescherm je jouw huid tegen zonschade?

Zoals hiervoor al aangegeven loop je de meeste zonschade ongemerkt op. Tot een aantal jaar geleden beschermde een zonnebrandcrème je alleen tegen uv-B straling. Nu we weten dat uv-A straling voor veel meer schade zorgt, is het van belang dat je zonnebrandcrème bescherming biedt tegen zowel uv-A als uv-B straling. Let daarom goed op: een SPF op een reguliere zonnebrandcrème geeft alleen bescherming tegen uv-B straling weer. Als een zonnebrandcrème ook bescherming biedt tegen uv-A straling wordt dit altijd op de verpakking weergegeven met een 'UVA' symbool.

Een goed voorbeeld van een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor tegen zowel uv-A als uv-B straling is de elementrē SPF 50+ Sun Protection van elementrē.

Graag geven we je ook nog een aantal tips om zonschade te voorkomen:

>Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 20 of hoger.

>Smeer voldoende zonnebrandcrème, het advies is 2 milligram per vierkante centimeter.

>Heel de dag buiten? Smeer je om de twee uur opnieuw in!
Blijf tussen 12:00 – 15:00 uur uit de zon.

>Vermijd de zonnebank

Hoe Bescherm Je Jouw Huid Tegen Zonschade (1)

Hoe kom je van zonschade af?

Heb jij onverhoopt toch zonschade opgelopen? Er zijn gelukkig behandelingen om pigmentvlekken, ouderdomsvlekken of huidveroudering te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen. Dit kan door een medische peeling, een laserbehandeling of een combinatie van beiden. Per persoon is het verschillend hoe wij zonschade behandelen. Onze professionele huidtherapeuten stellen daarom altijd samen met jou een persoonlijk behandelplan op en gaan voor het beste resultaat. 

Acne Rotterdam

Gratis & Vrijblijvend consult
Zeg huidproblemen vaarwel en hallo tegen de beste versie van jezelf!

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend consult aan t.w.v. € 45,-. Onze huidtherapeut analyseert tijdens de afspraak je huid en stelt een behandeladvies op. Je krijgt daarmee inzicht in welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid, het aantal benodigde behandelingen en bijbehorende prijzen. Ook kijken we altijd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding. Wij zijn namelijk aangesloten bij alle erkende zorgverzekeraars.

Boek jouw gratis consult
CT Community (1)

Join CT Community!

Sluit je aan bij 50.000+ leden en krijg elke week fijne skincare tips, exclusieve kortingen en acties & een blik achter de schermen van de huidtherapeuten van Cosmetique Totale in jouw inbox.

WORD NU LID!

(P.S. We gaan natuurlijk vertrouwelijk met je gegevens om, want wij vinden spam ook stom.)

BOEK NU GRATIS CONSULT